We hopen dat de onderstaande lijst met vragen en antwoorden u verder helpt. Zo niet of twijfelt u dan belt u ons gewoon op 077-4743523 of 0495-532196. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 13.00 uur.

Worden therapeutisch elastische kousen vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Therapeutisch elastische kousen worden ingedeeld in drukklassen. De kousen in drukklasse 1, ook wel steunkousen genoemd, worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Kousen vanaf drukklasse 2 worden wel vergoed, verrekend met uw eigen risico én mits u een verwijzing heeft van uw huisarts of specialist.

Moet ik de therapeutisch elastische kousen eerst zelf betalen?
Nee, dat hoeft niet. Wij sturen de rekening naar uw zorgverzekeraar.

Wanneer kan ik nieuwe therapeutisch elastische kousen krijgen?
De meeste zorgverzekeraars vergoeden 2 stuks of 2 paar kousen per 12 maanden. Informeert u echter bij uw zorgverzekeraar.

Wanneer heb ik recht op een 2e therapeutisch elastische kous of 2e paar kousen, na een 1e verstrekking?
Na 1 tot 3 maanden worden uw ledematen opnieuw gemeten, omdat deze door het dragen kunnen veranderen.  Een 2e kous of 2e paar kousen krijgt u daarom daarna pas geleverd. Na 12 maanden mag een 2e kous of 2e paar kousen tegelijkertijd met de 1e kous of 1e paar kousen geleverd worden.

Hoelang garanderen jullie therapeutisch elastische kousen?
Wij garanderen 6 maanden op de werking van de kousen én bij een juist gebruik. Als kousen kapot zijn dan gelieve deze zo snel mogelijk naar een van onze locaties te brengen. De fabrikant beoordeelt of er sprake is van een fabrieksfout of van een aan-/uittrekfout. Ladders zijn vaak een voorbeeld van een aan-/uittrekfout en vallen daarom niet onder de garantie.

Ik heb een gaatje in mijn therapeutisch elastische kousen?
Een gaatje in uw kousen kunt u zelf herstellen. Wij hebben daarvoor een speciaal garen.

Wat is de levertijd van de therapeutisch elastische kousen?
Confectiekousen zijn doorgaans op voorraad en zijn anders binnen 5 werkdagen direct op een locatie af te halen. Kousen die op uw maat moeten worden gemaakt zijn binnen 10 werkdagen af te halen.

Hoe onderhoud ik mijn therapeutisch elastische kousen het beste?
Huidvet en zweet hebben invloed op de elasticiteit van de kousen. Dat geldt ook voor zalf of bodylotion. Deze brengt u het beste aan voordat u naar bed gaat. Het is belangrijk dat u de kousen minstens 3 keer per week met lauw water met de hand wast of in de wasmachine op 30 tot 40 graden. Gebruik echter geen wasverzachter. U mag de kousen niet uitwringen, want dan kunnen de elastische draden stukgaan. Ze mogen daarom ook niet in de wasdroger. Als u de kousen sneller wil laten drogen rolt u ze in een handdoek. Als het water er voor het grootste gedeelte uit is, dan laat u ze aan de lucht drogen. Niet in de zon of op de verwarming. De elastische draden kunnen daardoor beschadigd raken waardoor de kous aan druk kan verliezen.

Ondanks een siliconenboord aan mijn therapeutisch elastische kousen, zakken ze toch af. Wat doe ik daartegen?
Houd de siliconenboord elke dag schoon met warm water. Huidvet en -schilfers zorgen er namelijk voor dat de siliconenboord glad wordt.

Wanneer moet ik de therapeutisch elastische kousen dragen?
De kousen moet u elke dag dragen om te voorkomen dat uw klachten erger worden. Doet u dat vooral bij warm weer, want dan zetten uw bloedvaten zich meer uit dan bij normaal of koud weer en hebben daarom meer tegendruk nodig.

Waarom voelen de therapeutisch elastische kousen zo strak aan?
Nieuwe kousen voelen strakker aan en al naar gelang ze langer worden gedragen worden deze comfortabeler. Na ca. 12 maanden kunnen ze echter aan druk verliezen en is het belangrijk om ze door ons te laten controleren.

Mijn voeten zijn koud als ik de therapeutisch elastische kousen draag, hoe komt dat?
Dat komt door de druk van de kousen, maar u hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Het helpt dan om meer te bewegen of met de voeten op en neer te wiebelen. Daardoor wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Hoe komt het dat mijn ledematen jeuken nadat ik mijn therapeutisch elastische kousen heb uitgetrokken?
Dat komt omdat de huid reageert op de verandering van de druk. Het is dus normaal en het jeuken trekt langzaamaan weg. Het helpt om uw ledematen onder koud water te houden of door ze met een koud washandje te bevochtigen.

Wanneer en hoe regel ik een controle afspraak?
Wij sturen ca. 12 maanden na de vorige afspraak een brief waarin u wordt opgeroepen ons te bellen.