Leven met lipoedeem, lymfpoedeem, chronische veneuze insufficiëntie

We leggen u op deze pagina in zo duidelijk uit wat deze omschrijvingen betekenen. Voor meer informatie over onder andere het ontstaan en de behandeling klikt u telkens verder.

Lipodeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit.
Klik hier voor meer informatie.

Lymfoedeem

Lymfoedeem  is een aandoening van het lymfvatenstelsel waardoor eiwitrijke lymfevocht niet  op een normale manier uit de weefsels kan worden afgevoerd. Dit in  tegenstelling tot andere waterrijke oedemen als hongeroedeem of oedeem door  hartfalen. Er is bij lymfoedeem feitelijk sprake van een verstoord evenwicht  tussen aan- en afvoer van lymfevocht.
Klik hier voor meer informatie.

Chronisch veneuze insufficiëntie

In ons lichaam wordt het bloed vervoerd via bloedvaten. Zuurstofrijk bloed wordt door de slagaderen van het hart naar de weefsels, zoals huid en spieren, vervoerd. Aderen (venen) vervoeren vervolgens het zuurstofarme bloed van de weefsels terug naar het hart. Wanneer de venen (aderen) dat niet meer goed doen, spreken we van chronisch veneuze insufficiëntie.
Klik hier voor meer informatie.