Arteriën en venen

Bacteriële infecties

Ontstekingen (inflammatoir)

Suikerziekte (diabetes mellitus t.g.v. onvoldoende insulineproductie door de alvleesklier)

Beschadigingen van het lichaam (post-traumatisch)

Brandwonden

Welke klachten veroorzaakt chronische veneuze insufficiëntie?

Bij chronische veneuze insufficiëntie zijn vaak spataderen aanwezig. Deze kunnen als cosmetisch storende bloedvaatjes of lelijke spataderen zichtbaar zijn. Soms zijn de aderen diep in het been aangedaan. Dit is niet zichtbaar. Wanneer de spataderen talrijk en omvangrijk genoeg zijn, ontstaan klachten. Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan een vochtophoping rond de enkels ontstaan.
Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt, neemt de vochtophoping in het been toe (oedeem vorming) en kunnen ook andere klachten, zoals eczeem, kleurverandering van de huid en soms zelfs open benen (wonden) ontstaan. De open wonden bevinden zich meestal bij de enkels.

Bloedafvoer verbeteren

Bij klachten van veneuze insufficiëntie moet nagegaan worden op welke wijze de bloedafvoer verbeterd kan worden. Soms is het mogelijk om de spataderen te laten opereren of weg te spuiten (scleroseren). Wanneer hierdoor de afvoer van het bloed verbetert, zullen de klachten verminderen en zullen minder snel “open benen” ontstaan. Helaas is het vaak niet mogelijk om de spataderen te opereren of te scleroseren (wegspuiten). In dat geval kan de bloedafvoer alleen ondersteund worden door het aanleggen van speciale drukverbanden (zoals VaroCare) of elastische kousen. Uw arts / behandelaar kan u informeren over de mogelijkheden, die bij u aanwezig zijn om de klachten te behandelen.